به گزارش اخبار خودرو ، قیمتگذاری خودروهای زیر ۴۵ میلیون تومان و قیمتگذاری خودروهای بالاتر از این قیمت، چندسالی است که در صنعت خودروی کشور وجود دارد و میان خودروسازان، شورای رقابت و خریداران این چالش بهچشم میخورد.
افزایش قیمت برخی خودروهای بالای ۴۵ میلیونتومان و به وجود آمدن حاشیه قیمت ۵ تا ۷میلیونتومانی برای برخی خودروها، مسئولان را برآن داشت تا با ارائه طرحهای مختلف، نسبتبه کنترل این اختلاف قیمت بازار و کارخانه اقدام کنند.
رئیس سازمان حمایت از مصرفکنندگان معتقد است باید کمیتهای به منظور بررسی حاشیه قیمت بازار تشکیل شود. در همین زمینه با احمدنعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان به گفتوگو پرداختیم.
[caption id="attachment_205676" align="alignleft" width="345"]
وی معتقد است با تشکیل این کمیته و فروش خودرو با قیمت حاشیه بازار توسط کارخانه، بحث دلالی و آنچه او تقاضای کاذب میخواند، رفع خواهد شد.
قرار است کمیتهای بهمنظور بررسی حاشیه قیمت بازار و افزایش قیمت خودروهای بالاتر از ۴۵میلیونتومان ایجاد شود. تحلیل و نظر شما در این خصوص چیست؟
در گذشته و در سالهای ۷۱ و ۷۳ مصوباتی از سوی شورای اقتصاد داشتیم مبنیبر اینکه خودروها باید در حاشیه بازار به فروش برسند. در مصوبه سال ۷۱ سازمان حمایت، مسئول کمیتهخودرویی بود که در آن سال تشکیل شد.
در کمیته خودرو سازمان حمایت از مصرفکنندگان، نماینده وزارت بازرگانی و مدیرعامل شرکتهای خودرویی و انجمن خودروسازان و همچنین مدیرکل خودرو و نیرو محرکه عضویت داشتند.
درواقع کار این کمیته این بود در مواقع مختلف تشکیل جلسه میداد و قیمت خودرو را در حاشیه بازار تعیین میکرد. یعنی کمیته خودرو به کارخانه میگفت بر اساس این قیمت خودرو را به فروش برسان.
یعنی قیمت خودرو توسط این کمیته تعیین میشد؟بله. بهعنوان مثال وقتی ایرانخودرو، خودرویی را پیشفروش میکرد، ۶ ماه بعد جلسهای در این کمیته برگزار میشد، قیمت حاشیه بازار را بهدست میآوردند و به شرکت ایرانخودرو که میخواست دعوتنامه صادر کند، اعلام میشد با این قیمت خودروها را تحویل دهید و بهفروش برسانید.
با این روش، آخر سال حساب شرکتها رسیدگی میشد و براساس فرمول سازمان حمایت تا ۱۵درصد از سود متعلق به شرکتهای خودروسازی بود و مابقی به دولت و سازمان حمایت پرداخت میشد.
اجرای این روش چه تاثیری بر بازار خودروها میگذاشت؟ با اجرای این روش در آن سالها، خودروها حداقل افزایش قیمت را داشتند. یعنی با این روش دلالکاری انجام نمیشد، زیرا وقتی خودرو پیشفروش میشد، کسی برای کسب سود و اینکه از این دست بگیرد و بهآن دست بدهد، خودرو را خریداری نمیکرد.
چون خریداران میدانستند وقتی نوبت تحویلشان باشد، قیمت بازار از آنها دریافت میشود. براساس صحبتهای رئیس سازمان حمایت از مصرفکنندگان قرار است همین روش برای خودروهای بالای ۴۵ میلیونتومان اعمال شود.
آنچه رئیس سازمان حمایت باتوجه به حرفوحدیثهای بسیاریکه درخصوص خودروهای بالای ۴۵میلیونتومان وجود دارد، گفت، این بود که دوباره این کمیته راهاندازی شود و خودروسازان در حاشیه بازار، خودرو را به فروش برسانند و اگر هزینهای مازادبر مبلغ اولیه کسب کردند، به حساب دولت واریز کنند.
یعنی با اجرای این طرح و راهاندازی این کمیته بحث دلالی کنترل میشود؟
بله، بحث دلالی کنترل خواهد شد. اصولا از نظر اقتصادی قیمت هر کالایی را عرضه و تقاضا تعیین میکند. در زمینه عرضه، خودروسازان چیزی کم نگذاشتهاند و سال گذشته افزایش ۴۰درصدی را در بحث تولید خودرو داشتیم.
امسال هم ۲۰درصد افزایش تولید داشتهایم. پس عرضه افزایش پیدا کرده و خودروسازان میزان عرضه را کم نکردهاند که قیمت خودرو بالا برود. تنها راهی که برای تعادل بازار وجود دارد همین بحث فروش خودرو با قیمت حاشیه بازار است.
وقتی خودروهایی مانند ساندرو و ۲۰۰۸ به فروش میرسند، از آنجاییکه پول سرگردان بسیاری نزد مردم وجود دارد و سود سپردههای بانکی هم کاهش پیدا کرده، مشتری بهدنبال بازارهایی است که سود بسیاری در آنجا وجود داشته باشد بنابراین دنبال خرید خودرو میرود. بهعنوانمثال وقتی اعلام میشود دو روز دیگر سایت برای پیشخرید خودرو باز میشود، مردم برای خرید اقدام میکنند.
در این بخش ممکن است اصلا تخلفی روی ندهد و به هر شماره ملی یک خودرو فروخته شود. حالا اگر به خریدار بگوییم خودرو زمان تحویل با قیمت حاشیه بازار به شما تحویل خواهد شد، دیگر کسی برای کسب سود اقدام به خریداری نمیکند و خریدار واقعی دست به خرید خودرو میزند.
یعنی اگر مثلا قیمت کارخانهای ساندرو ۴۷میلیونتومان و قیمت حاشیه بازار آن ۵۳میلیونتومان است، شرکت عرضهکننده اعلام کند زمان تحویل، خودرو را با قیمت بازار به مشتری میدهد.
حالا اگر قیمت آن در زمان تحویل ۵۲ یا ۵۳ میلیونتومان بود، به همان قیمت عرضه و فروخته خواهد شد. اگر کارخانه اعلام کند خودرو با قیمت حاشیه بازار فروخته میشود، چیزی که من اسم آن را تقاضای کاذب گذاشتهام، کنار میرود و خریدار واقعی خودرو را خریداری میکند. درنتیجه وقتی تقاضا کم شود، قیمت ناخودآگاه متعادل خواهد شد.